Η περιποίηση των αυτιών των μικρών μας φίλων

ΣΚΥΛΟΣ-ΜΕ-ΜΕΓΑΛΑ-ΑΥΤΙΑ

Γειά σας και πάλι αγαπημένες μου φίλες… Η αλήθεια είναι ότι πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ανέβασα το τελευταίο μου άρθρο αλλά ζητάω την κατανόηση σας… μου πήραν το μυαλό τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μας. Σήμερα θα συζητήσουμε ένα θέμα που μπορεί να μας βάλει σε μεγάλους μπελάδες…Την περιποίηση των αυτιών του σκυλοπαιδιού μας…

Η κατατομή του αυτιού των σκυλιών είναι τέτοια ώστε να σχηματίζεται στο εσωτερικό του γωνία, και μαζί με τις τρίχες, να δημιουργείτε ένα τείχος προστασίας που εμποδίζει τη διείσδυση σκόνης, νερού, εντόμων, άγανων κλπ.

Πολλές φορές όμως, αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα καθώς με τις πολλές τρίχες και τις εκκρίσεις του αυτιού μπορεί να κλείσει ο πόρος, ευνοώντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών και κατεπέκταση τη δημιουργία φλεγμονής (ωτίτιδα κλπ.). Για να προλάβουμε λοιπόν την φασαρία και την ταλαιπωρία του μικρού μας, θα πρέπει να τα περιποιούμαστε συχνά.

Τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξουμε, για να καταλάβουμε άμεσα ότι κάτι δεν πάει καλά μετα αυτάκια του είναι τα εξείς: Αν βλέπουμε το σκυλάκι μας οτι ξύνει συνεχώς το αυτάκι του ρίξτε μια ματια στο εσωτερικό του, κανονικά το υγειές αυτί πρέπει να είναι έντονο κόκκινο χωρίς πολλές βρωμιές και με καθόλου άσχημη μυρωδιά, αν έχει πριστεί μυρίζει δεν σας αφήνει να το ακουμπήσετε, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να κάνετε άμεσα μια επίσκεψη στον γιατρό σας.

Για την διατήρηση της υγιεινής των αυτιών υπάρχουν διάφορα ιατρικά σκευάσματα, πολύ οικονομικά (π.χ. epiotic), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνά, (θα σας πει ο γιατρός σας ανάλογα με την ευαισθησία του αυτιού και τις ανάγκες του κάθε ζώου) ώστε να διατηρήσετε τα αυτάκια τους καθαρά. Ο τρόπος που τοποθετείτε το υγρό είναι πολύ εύκολος καθώς έχουν ειδικό στόμιο ώστε να το τοποθετείτε στην είσοδο του αυτιού και απλά να πιέζετε το μπουκάλι. Μετά αφού βάλετε μια ικανοποιητική ποσότητα μέσα στο αυτάκι, κάνετε μασάζ στο κάτω μέρος του αυτιού (κάτω απο το πτερίγιο, στη βάση) για 20-30 δευτερόλεπτα (θα ακούτε το αυτακι να κάνει θόρυβο απο το υγρό) και μετά απομακρυνθείτε καθώς θα θέλει να τιναχτεί και να απομακρύνει με αυτό τον τρόπο οτιδήποτε υπάρχει μέσα στα αυτιά του.

Επίσης καλό θα ήταν να απομακρύνονται κάποιες τρίχες από το εσωτερικό του αυτιού για να μην φράζουν τον πόρο. Η αφαίρεση τους, θα ήταν προτιμότερο να γίνεται από τον κτηνίατρο σας, ο οποίος γνωρίζει ποιες και πόσες τρίχες να απομακρύνει ( μην του προκαλέσουμε στο τέλος και μόνοι μας την φλεγμονή). 

Και φυσικά τα αυτάκια θα πρέπει να τα προσέχουμε πάντα, ειδικά τώρα που οι τετράποδοι φίλοι μας ξεχύνονται στις παραλίες, να μην έχουν νερό στο εσωτερικό τους (όπως και όταν τα κάνουμε μπάνιο) και για τα πιο αλητάκια να μην μπει κανένα άγανο τώρα που τρέχουν στους αγρούς και στα χωράφια, για αν δεν το αντιληφθείτε σύντομα, μπορεί να προχωρήσει πιο βαθιά στο αυτί και να απαιτείται ηρέμιση για την αφαίρεση του.
Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά, μείνετε μαζί μου γιατί το επόμενο άρθρο μου θα είναι για τα νυχάκια των μικρών μας φίλων που είναι εξίσου ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s